Απάντηση στην παράταξη “8 Προτάσεις” σχετικά με την εκλογή του Προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου Παπάγου-Χολαργού

Απάντηση στην παράταξη “8 Προτάσεις” σχετικά με την εκλογή του Προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου Παπάγου-Χολαργού

Με αφορμή ανακοίνωση της παράταξης των «8 προτάσεων» που επέλεξε να απέχει των συνταγματικών δικαιωμάτων αυτής να εκλέξει Γραμματέα στο Προεδρείο του Δημοτικού Συμβούλου του Δήμου, θεσμό, που οφείλουν να υπηρετούν ως ελάσσονα αντιπολίτευση επισημαίνουμε τα ακόλουθα:

✅ Ο Δήμαρχος, Ηλίας Αποστολόπουλος, καθιέρωσε τη ζωντανή μετάδοση των συνεδριάσεων του Δήμου Παπάγου-Χολαργού μέσω του καναλιού του Δήμου στο διαδίκτυο. Ο ίδιος ο Δήμαρχος είναι εκείνος που πρώτος διαπίστωσε την αναγκαιότητα οι συνεδριάσεις να είναι διαθέσιμες προς θέαση και ακρόαση στο κανάλι YouTube του Δήμου, όπου ο κάθε δημότης μπορεί ανά πάσα στιγμή να ανατρέξει και να τις παρακολουθήσει όλες.

✅ Τα πρακτικά των συνεδριάσεων αποστέλλονται σε όλες τις δημοτικές παρατάξεις σε εύλογο χρονικό διάστημα, αφού ελεγχθούν από τον Γραμματέα και μπορούν να τα διαθέσουν προς ανάγνωση στους πολίτες. Στην τελευταία συνεδρίαση για την εκλογή του Προεδρείου, τόσο ο Δήμαρχος, όσο και ο νέος Πρόεδρος, άφησαν να εννοηθεί ότι βλέπουν θετικά την ανάρτηση των πρακτικών και στην ιστοσελίδα.

✅ Οι ψηφοφορίες είναι όλες φανερές, εκτός από λίγες που είναι μυστικές, όπως προβλέπεται στον κανονισμό λειτουργίας του Δ.Σ. Και φυσικά είναι ονομαστικές και έτσι αναγράφονται στις αποφάσεις. Σε κάποιες περιπτώσεις, όταν είναι ομόφωνες, συνηθίζεται να αναφέρει ο Πρόεδρος «ομόφωνα» για συντομία χρόνου.

✅ Οι αποφάσεις του Δ.Σ. αναρτώνται όλες στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ, ακόμα και όταν δεν υπάρχει υποχρέωση. Αναρτώνται, επίσης, στην ιστοσελίδα του Δήμου και αποστέλλονται σε όλα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου (https://www.dpapxol.gov.gr/dimos/dimotiko-simvoulio/apofaseisds.html?fbclid=IwAR2O1SWCa8dLvpV2CxzYs1TMfUzDYVt1uieDoQwRVgz-gTFb9oDoOO1Odig).

✅ Βάσει του κανονισμού λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου, είναι ορισμένος ο χρόνος τοποθετήσεων με την επισήμανση όπως αναφέρει ο κανονισμός: «Σε κάθε περίπτωση, ο Δήμαρχος κατά τη διάρκεια της συζήτησης μπορεί να λαμβάνει τον λόγο κατά προτεραιότητα απέναντι σε κάθε άλλον και να εκφράζει τις απόψεις του».

Α) Τα στατιστικά στοιχεία για τον χρόνο ομιλίας είναι αποκαλυπτικά του ισορροπημένου και δημοκρατικού τρόπου λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου Παπάγου-Χολαργού.

Το έτος 2022 (υπάρχουν στατιστικά στοιχεία για κάθε έτος) ο Δήμαρχος, Ηλίας Αποστολόπουλος, έχει τοποθετηθεί/εισηγηθεί επί των θεμάτων σε ποσοστό 16,87% του συνολικού χρόνου διάρκειας των Δημοτικών Συμβουλίων και οι κυρίες Σιώτου και Χαμηλοθώρη, σε ποσοστό 12,27%.

Συνολικά, η συμπολίτευση το 2022 που είχε την πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο, είχε σχεδόν τον ίδιο χρόνο εισηγήσεων/τοποθετήσεων με την αντιπολίτευση (στατιστικά στοιχεία).

Β) Η υπό όρους πρόθεσή τους να προτείνουν υποψήφιο Γραμματέα για το Προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου, φανερώνει την αδυναμία τους για παραγωγική συνεργασία και εξ όσων γνωρίζουμε, σε κανέναν από τους 332 Δήμους της χώρας δεν εφαρμόζονται αυτά που ζήτησαν.

Γ) Ο Δήμαρχος, Ηλίας Αποστολόπουλος, δίνει την ευκαιρία –χωρίς να είναι υποχρεωμένος βάσει νόμου– στις παρατάξεις που δεν εξέλεξαν Δημοτικό Σύμβουλο να παρευρίσκονται στις συνεδριάσεις της νεοσύστατης Δημοτικής Επιτροπής, προκειμένου να συμμετέχουν και εκείνοι στη διαδικασία, έστω και χωρίς δικαίωμα ψήφου, αλλά πάντα με το δημοκρατικό τους δικαίωμα να εκφέρουν την άποψή τους.

Ο Δήμαρχος, Ηλίας Αποστολόπουλος, αποτελεί επιλογή των πολιτών για 3η συνεχόμενη φορά. Αν θεωρούν ότι δεν τηρεί τις δημοκρατικές διαδικασίες, τότε πιθανόν θεωρούν πως και οι πολίτες του Δήμου Παπάγου-Χολαργού δεν είναι Δημοκράτες.

Η δημοτική παράταξη των “8 Προτάσεων”, αμφισβητεί το αποτέλεσμα των εκλογών. Μόνο έτσι μπορούμε να εκλάβουμε την πρότασή τους, ο Δήμαρχος στο Δημοτικό Συμβούλιο, να εξισωθεί σε ευθύνες/υποχρεώσεις-δικαιώματα, με τους Δημοτικούς Συμβούλους.

Όχι κύριοι και κυρίες των «8 Προτάσεων». Αυτήν την πενταετία δεν θα ανεχθούμε καμία προσβολή, υπόνοια, αιχμή, στοχοποίηση της δημοτικής Αρχής, των μελών της Παράταξης «Μαζί για την Πόλη μας Παπάγου-Χολαργού», των συνεργατών μας, των υπαλλήλων του Δήμου και πάνω από όλα των δημοτών μας.