31 Ιαν ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ 8 ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ – Η Δημοτική Αρχή Παπάγου-Χολαργού θεσμικός θεματοφύλακας της κοινωνικής συνοχής
Στον «βούρκο» που οι «8 προτάσεις» θέλουν να σύρουν έναν ολόκληρο Δήμο-Πρότυπο, θα σταθούμε απέναντί τους και με την κοινωνία στο πλευρό μας για 3η συνεχόμενη φορά. Θεσμικά αλλά και με όποιο άλλο νόμιμο μέσο έχουμε στη διάθεσή μας. Δεν θα τους επιτρέψουμε να δοκιμάζουν την κοινωνική συνοχή.
Ο Δήμος δεν ανήκει σε κανέναν. Ο Δήμος Παπάγου-Χολαργού δεν είναι πεδίο άσκησης στερητικών συμπλεγμάτων και κάθε άλλου είδους ψυχολογικό απωθημένο. Ο Δήμος είναι ένας ζωντανός οργανισμός ανθρώπων, είναι κύτταρο του κάθε Δημότη του.
Γράφουν ότι οι γονείς όλης της κοινότητας Παπάγου είναι εξαγριωμένοι. Πότε συνέβη αυτό; Μήπως αυτό θα επιθυμούσαν;
Μέχρι και τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας έκαναν βορά στην κοινωνία μας. Τους πείραξε που κατασκευάστηκε ένα Πρότυπο Κέντρο για τους παππούδες και τις γιαγιάδες μας; Ένα έργο που θα μείνει παρακαταθήκη στον Δήμο Παπάγου-Χολαργού και θα φροντίζει τους ηλικιωμένους συνανθρώπους μας. Προσβολή και προς τους ηλικιωμένους, προσβολή και στους εργαζομένους. Πότε θα καταλάβουν πως απευθύνονται σε μια κοινωνία μορφωμένη, με επίπεδο, με ήθος, με συναίσθημα και με πνεύμα αλληλεγγύης;
Οι απαντήσεις της Δημοτικής Αρχής στις ανακρίβειες της παράταξης «8 Προτάσεις», μία προς μία, για τη σωστή ενημέρωση των πολιτών.
ΛΕΝΕ: Ο Δήμαρχος που έχει φέρει τον Δήμο Παπάγου-Χολαργού στις τελευταίες θέσεις μεταξύ των 66 Δήμων της Αττικής, όσον αφορά στην απορρόφηση των χρηματοδοτήσεων!
- Η ΑΛΗΘΕΙΑ: Η παρούσα Δημοτική Αρχή αύξησε σε ποσοστό 421,61% το ποσό των χρηματοδοτήσεων από Εθνικά και Ευρωπαϊκά Προγράμματα. Έφερε στα ταμεία του Δήμου έως το τέλος του προηγούμενου έτους, 22.937.195,79 ευρώ.
ΛΕΝΕ: Ο Δήμαρχος που ξεκίνησε με 11 εκατ ευρώ αποθεματικό και τώρα έχει ξεμείνει με 200.000 ευρώ διαθέσιμα, χωρίς να έχει αποδώσει στην τοπική κοινωνία 9 χρόνια τώρα, έργα και υπηρεσίες αντίστοιχης αξίας!
- Η ΑΛΗΘΕΙΑ: Η Δημοτική Αρχή όταν ανέλαβε τη Διοίκηση του Δήμου (01.09.2014) το ταμειακό υπόλοιπο ήταν 3,4 εκ. ευρώ. Στο τέλος του 2023, τα ταμειακά διαθέσιμα ήταν 2,6 εκ ευρώ, με την υλοποίηση έργων σε όλους τους τομείς (σχολεία, αθλητικές εγκαταστάσεις, υποδομές, οδική ασφάλεια, προμήθειες, κ.λπ), τα οποία βλέπει και απολαμβάνει η τοπική κοινωνία.
Αποπληρώνοντας ταυτόχρονα, δανειακές υποχρεώσεις προηγούμενων διοικήσεων, ύψους 4.186.857,96 ευρώ και πληρώνοντας αποζημίωση σε δικαστικές αποφάσεις που αφορούσαν υποθέσεις πριν το 2014, περισσότερα από 1 εκατομμύριο ευρώ.
ΛΕΝΕ: Αυτός ο Δήμαρχος που δεν έχει εξασφαλίσει καμία χρηματοδότηση κατασκευής σχολείου και επικαλείται μόνο σχέδια!
- Η ΑΛΗΘΕΙΑ: Αυτός ο Δήμαρχος πέτυχε την ίδρυση 4 νέων σχολείων, από τα οποία το ένα λειτουργεί από το 2021. Δυστυχώς για εκείνους δεν είναι μόνο σχέδια. Αυτός ο Δήμαρχος αγόρασε κτίριο (Αναστάσεως, Παπάγου) και οικόπεδο για σχολείο (Αριστοτέλους, Χολαργός) και προχώρησε σε όλες τις διαδικασίες για νέο σχολείο στο εγκαταλελειμμένο κτίριο της οδού Κλειούς στον Χολαργό.
Ήδη, οι μελέτες για τα νέα σχολεία προχωρούν, σύντομα θα ολοκληρωθούν και θα εκδοθεί η οικοδομική άδεια.
Αναφορικά με την αγορά το 2018 από τον Δήμο οικοπέδου με ακίνητο στην οδό Αναστάσεως, στο οποίο από το 2020 λειτουργεί Νηπιαγωγείο, ΛΕΝΕ: Η αλήθεια είναι ότι το κτίριο αγοράστηκε για χρήση Διοικητικών Υπηρεσιών γιατί εξυπηρετούσε η γειτνίασή του με το πρώην Δημαρχείο Παπάγου. Στη β’ φάση του ΓΠΣ που εγκρίθηκε το 2020, επί της Δημαρχίας του κ. Αποστολόπουλου, το κτίριο παρέμεινε για χρήση «Διοίκησης». Τα χρήματα για την αγορά του (300.000 ευρώ) υπήρχαν στο ταμείο του Δήμου από την προηγούμενη δημοτική αρχή.
- Η ΑΛΗΘΕΙΑ: Δεν θα μπορούσε να εγκριθεί η αγορά του συγκεκριμένου οικοπέδου (430 τμ.) για σχολείο, γιατί δεν προβλεπόταν στη χρήση γης.
Αλλά αυτός ο Δήμαρχος το διέθεσε στη σχολική κοινότητα. Και φυσικά δεν υπήρχε καμία πρόβλεψη για αυτή την αγορά από προηγούμενη Δημοτική Αρχή.
ΛΕΝΕ: για το οικόπεδο στην οδό Αριστοτέλους στον Χολαργό που προορίζουμε για σχολική στέγη: Η αλήθεια είναι ότι το συγκεκριμένο οικόπεδο ΔΕΝ αγοράστηκε για αυτό τον σκοπό. Όταν άρχισε να στριμώχνεται η Δημοτική Αρχή με την υποχρεωτική δίχρονη προσχολική εκπαίδευση άρχισε και να προσπαθεί να αλλάξει τη χρήση του στο ΓΠΣ για χρήση σχολείου. Ακόμη περιμένουμε την αλλαγή…
- Η ΑΛΗΘΕΙΑ: Το οικόπεδο ήταν χαρακτηρισμένο για παιδικό σταθμό και μετά την αγορά του, η Δημοτική Αρχή πρότεινε την αλλαγή χρήσης για να γίνει νηπιαγωγείο, εμποδίζοντας ταυτόχρονα το χτίσιμο πολυώροφου κτιρίου/οικοδομής. Επειδή η Δημοτική Αρχή έχει ακριβώς ως προτεραιότητα τα σχολεία, προχώρησε στις διαδικασίες που αναφέρονται για το κτίριο και το οικόπεδο.
ΛΕΝΕ για τη μίσθωση του ακινήτου στην οδό Μπλέσσα στο οποίο λειτουργεί το παράρτημα του 2ου Νηπιαγωγείου Παπάγου: Απευκταίο! Το συγκεκριμένο ακίνητο ήταν ήδη μισθωμένο από τον Δήμο για Παιδικό Σταθμό. Ο Παιδικός Σταθμός άδειασε όταν τα προνήπια έπρεπε υποχρεωτικά να φοιτήσουν σε Νηπιαγωγείο. Έκτοτε και 4 χρόνια τώρα διατηρεί ένα κακοσυντηρημένο χώρο με τα ποντίκια να κόβουν βόλτες, ραγισμένη εσωτερική γυάλινη πόρτα και πολλά άλλα.
- Η ΑΛΗΘΕΙΑ: όντως στην οδό Μπλέσσα λειτουργούσε Παιδικός Σταθμός, το μίσθωμα του οποίου πληρωνόταν από τον ΔΟΚΜΕΠΑ. Ο Δήμος αποφάσισε να μισθώσει εκ νέου το κτίριο για τη στέγαση Νηπιαγωγείου.
ΛΕΝΕ για την εξασφάλιση χρηματοδότησης για την εκπόνηση των μελετών των νεοϊδρυθέντων σχολείων του Παπάγου, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν έως τον 6/2024»: Η αλήθεια είναι ότι τέσσερα (4) χρόνια μετά την ίδρυση ξεκίνησε η μελέτη αυτή σε προεκλογικό χρόνο και χωρίς να έχει εξασφαλίσει καμιά χρηματοδότηση για την κατασκευή, αλλά ούτε και τη συναίνεση των διαμαρτυρόμενων περιοίκων.
- Η ΑΛΗΘΕΙΑ: Όταν δόθηκε στη Δημοτική Αρχή η δυνατότητα να καταθέσει πρόταση σε χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα, κατέθεσε, βάζοντας ως προτεραιότητα τη σχολική στέγη και αφήνοντας πίσω άλλες δραστηριότητες.
ΛΕΝΕ: για την επένδυση των περισσοτέρων των 9 εκατομμύρια ευρώ για την αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών και στην αναβάθμιση του εξοπλισμού των σχολείων μας: Η αλήθεια είναι ότι στα χρήματα αυτά κατά την πάγια τακτική του ο Δήμαρχος επιμένει να υπολογίζει και να συμπεριλαμβάνει και τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων ως δήθεν «επένδυση». Δηλαδή ως «επένδυση» υπολογίζει και τα χρήματα για τη θέρμανση, το ηλεκτρικό, το νερό των σχολείων. Συνηθίζει πάντα, δε, ο κ. Αποστολόπουλος να επαίρεται για τα χρήματα των συντηρήσεων στα σχολεία που προϋπολογίστηκαν και όχι για τα ποσά που τελικά δαπανήθηκαν για τα σχολεία μετά τις τεράστιες εκπτώσεις των εργολάβων.
- Η ΑΛΗΘΕΙΑ: Το αν έγιναν έργα στα σχολεία ή όχι φαίνεται και το αναγνωρίζει η σχολική κοινότητα, πράγμα το οποίο μας αρκεί.
Ξέχασαν να αναφέρουν ότι η χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών γίνεται και με έκτακτες επιχορηγήσεις σχεδόν κάθε χρόνο. Η, δε,αύξηση των δαπανών για επισκευές και συντηρήσεις στα σχολεία έχει ξεκινήσει από το 2014. Εμείς μιλάμε με στοιχεία, τα οποία είναι στη διάθεση όλων και όχι μόνο με λόγια.
ΛΕΝΕ: Η αλήθεια είναι ότι το ποσό τελικά μετά τους διαγωνισμούς έγινε 1.512.201 ευρώ, το οποίο μοιράζεται σε 3 χρόνια και αφορά μόνο στις συντηρήσεις-επισκευές τις οποίες οφείλει ούτως ή άλλως από τον Νόμο να κάνει ο Δήμος στα σχολεία σε ετήσια βάση. Αναμένουμε, δε, στο τέλος του 2024 να δούμε ποια έργα πραγματοποιήθηκαν από εκείνα που μελετήθηκαν και πόσα χρήματα τελικά δαπανήθηκαν.
- Η ΑΛΗΘΕΙΑ: Ο προϋπολογισμός του έργου ήταν 2.102.300,52 ευρώ και μετά τους διαγωνισμούς έγινε 1.512.201 ευρώ.
Η διάρκεια του έργου, όμως, είναι 24 μήνες και όχι 3 χρόνια. Ήδη, τα έργα που έχουν πραγματοποιηθεί είναι πρωτοφανή και θα συνεχίσουν να γίνονται στα σχολεία μας. Ενδεικτικά, αναφέρουμε ορισμένα που πραγματοποιήθηκαν σε σχολικά κτίρια Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης:
Τοποθέτηση νέων παραθύρων και θυρών, κατασκευή νεών χώρων υγιεινής, μονώσεις, επισκευές δαπέδων, κατασκευή στεγάστρων, τοποθέτηση προειδοποιητικών πινακίδων και ανακλαστικών φώτων, ελαιοχρωματισμοί εσωτερικών και εξωτερικών χώρων, αντικατάσταση φωτιστικών σωμάτων κ.ά.
ΛΕΝΕ: Μικρή λεπτομέρεια που δεν αναφέρεται : α) η τοποθέτηση αυτή περιόρισε σημαντικά το προαύλιο του Νηπιαγωγείου, β) η λύση αυτή δόθηκε ως λύση ανάγκης την τρέχουσα, 4η χρονιά και αφού για 3 χρόνια περιέφερε τα παιδιά του συγκεκριμένου νηπιαγωγείου γύρω γύρω, ακόμα και 1,5 χλμ μακριά. Στην πιο πυκνοκατοικημένη γειτονιά της πόλης και με τη μεγαλύτερη ανοικοδόμηση. Καμία πρόβλεψη δεν έχει γίνει για το άμεσο μέλλον, όπου ούτε αυτή η προκάτ θα είναι αρκετή.
- Η ΑΛΗΘΕΙΑ: Η αίθουσα τοποθετήθηκε στον χώρο του 5ου Νηπιαγωγείου, μετά από αιτήματα της σχολικής κοινότητας. Όσον αφορά στο ότι δεν έχει γίνει καμία πρόβλεψη για το μέλλον, η ίδρυση των 4 νέων σχολείων, μαρτυρά το αντίθετο.
ΛΕΝΕ: Η αλήθεια είναι ότι το έργο στο 1ο Λύκειο Χολαργού ναυάγησε με υπαιτιότητα της Δημοτικής Αρχής! Tο δεύτερο παλαιότερο σχολείο του Δήμου παραμένει με στατικά προβλήματα. Χάθηκε η επιχορήγηση για τον Δήμο μας, επέστρεψε στην Περιφέρεια Αττικής και διατέθηκε σε κάποιον άλλο Δήμο που διέθετε πιο ώριμες συνθήκες έργου. Το έργο που έγινε, κάλυψε με πολύ κακής ποιότητας εργασίες το 1/3 μόνο του σχολείου! Η παλαιότερη πτέρυγα στέκει επικίνδυνη. Ο Δήμος παρέλαβε ένα πολύ κακό έργο. Οι κακοτεχνίες έχουν ήδη δημιουργήσει νέα προβλήματα. Ο εργολάβος πληρώθηκε με περισσότερο από το μισό του συνολικού ποσού για το 1/3 του έργου.
- Η ΑΛΗΘΕΙΑ: Ο εργολάβος πληρώθηκε για τις εργασίες που έγιναν.
Σχετικά με το παλαιότερο κτίριο ελέγχθηκε ενδελεχώς και στο πλαίσιο της νέας μελέτης ενίσχυσης της στατικής επάρκειας. Το κτίριο είναι ασφαλές και όποιες παρεμβάσεις προτείνονται αποσκοπούν στον εκσυγχρονισμό του και την ορθή συντήρησή του, ώστε να μπορεί να φιλοξενεί μαθητές για πολλά ακόμα χρόνια, σύμφωνα με την τεχνική υπηρεσία του Δήμου.
ΛΕΝΕ: Η αλήθεια είναι ότι το Υπουργείο υπολόγισε και ενέκρινε για τον Δήμο Παπάγου-Χολαργού την πρόσληψη 46 καθαριστών βάσει των σχολικών τ.μ. και ο Δήμαρχος προσέλαβε 10 λιγότερους! Για τις ανάγκες καθαριότητας ο κ. Αποστολόπουλος στηρίζεται στους υπαλλήλους των γενικών καθηκόντων του ΟΑΕΔ που δουλεύουν με 8μηνα. Κάθε ενάμιση χρόνο παρουσιάζεται πρόβλημα στην καθαριότητα των σχολείων.
- Η ΑΛΗΘΕΙΑ: Το Υπουργείο ενέκρινε 46 καθαριστές αλλά παρέλειψαν να γράψουν ότι τους ενέκρινε με μειωμένο ωράριο εργασίας (3 ώρες/ημέρα), γιατί συνολικά ενέκρινε 139 ώρες ημερησίως. Ο Δήμος χρηματοδοτεί από ιδίους πόρους, την αύξηση ωραρίου του προσωπικού καθαριότητας για το σχολικό έτος 2023-2024 με το ποσό των 135.000 ευρώ.
ΛΕΝΕ: Η αλήθεια είναι ότι αυτό ήταν απαίτηση της αθλητικής κοινότητας για να καλυφθούν συγκεκριμένες προδιαγραφές, ώστε να μπορούν να πραγματοποιούνται αγώνες πρωταθλημάτων συγκεκριμένων κατηγοριών μπάσκετ.
- Η ΑΛΗΘΕΙΑ: Τα παιδιά των αθλητικών συλλόγων είναι παιδιά του Δήμου μας, είναι παιδιά που φοιτούν στα σχολεία μας.
Επίσης, η τοποθέτηση ξύλινου δαπέδου ήταν αίτημα και του σχολείου και φυσικά χρησιμοποιείται από μαθήτριες και μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου Παπάγου, στη διάρκεια του σχολικού ωραρίου.
ΛΕΝΕ: Η αλήθεια είναι ότι εννέα (9) χρόνια μετά ξεκίνησε αυτή τη μελέτη ο Δήμαρχος και χωρίς να έχει εξασφαλισει καμιά χρηματοδότηση ούτε για αυτή την κατασκευή.
- Η ΑΛΗΘΕΙΑ: Οι Κτιριακές Υποδομές Α.Ε. δεσμεύθηκαν ότι θα το έργο θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ.
ΛΕΝΕ: Η αλήθεια είναι ότι αυτός ο Μ.Ο. πέφτει με τις μικρές αίθουσες του 6ου Δημοτικού Χολαργού, τις μικρές αίθουσες που διαμορφώθηκαν από μετατροπές αποθηκών, αιθουσών καθηγητών και την κατάργηση των υποστηρικτικών αιθουσών. Δεν το λες και αναβάθμιση. Όσο για την ορθή διαχείριση των προαυλίων, προφανώς, θα αναφέρεται στις 6 αίθουσες προκάτ σε προαύλιο, που παρέλαβε και δεν αντικατέστησε ποτέ. Καθώς και την μία προκάτ και ένα isobox που ο ίδιος ο Δήμαρχος με απόφασή του τοποθέτησε μειώνοντας δραματικά τον ελεύθερο χώρο του προαυλίου.
Φυσικά έχει «ξεχάσει» ο Δήμαρχος να μας απαντήσει σε γραπτή ερώτηση που έχουμε καταθέσει από τις 24/3/22 ζητώντας τα τ.μ. των σχολικών χώρων ανά είδος αίθουσας αναλυτικά και συνολικά. Η μόνη ερώτηση της παραταξής μας που δεν έχει μέχρι σήμερα απαντηθεί. Γεγονός που μας επιτρέπει να σκεφτούμε ότι προσπαθεί να κρύψει αυτή ακριβώς την αναλογία για την οποία επαίρεται.
- Η ΑΛΗΘΕΙΑ: Ο μέσος όρος των μαθητών μειώθηκε σε όλα τα δημοτικά σχολεία. Στου Παπάγου κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά ο Μ.Ο. είναι 22 παιδιά ανά τμήμα και στον Χολαργό 20 παιδιά ανά τμήμα.
Το 6ο Δημοτικό Χολαργού στο οποίο αναφέρονται έχει μόλις 6 τμήματα στο σύνολο των 94 που έχουν όλα τα δημοτικά. Με απλά μαθηματικά καταλαβαίνουν όλοι ότι δεν ισχύει αυτό που γράφουν.
ΛΕΝΕ:Η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για τον αναγκαίο από τον Νόμο οπτικό έλεγχο και μόνο των σχολικών κτιρίων. Εντύπωση προκαλεί ότι ο Δήμαρχος ξέχασε να αναφέρει τη μελέτη για την πυροπροστασία των σχολείων που εκπονήθηκε πέρυσι και που για τα ευρήματα της οφείλει να θωρακίσει τα σχολικά κτίρια με έργο 400.000 ευρώ, το οποίο φαίνεται να μην… επείγει και έχει δρομολογήσει για το 2024 και το 2025.
- Η ΑΛΗΘΕΙΑ: Ο Δήμος Παπάγου-Χολαργού είναι από τους λίγους Δήμους που προχώρησαν στον στατικό έλεγχο των σχολικών κτιρίων.
Σχετικά με τη σύνταξη μελετών για την πυροπροστασία των σχολείων, θα ολοκληρωθεί το επόμενο διάστημα και θα χρηματοδοτηθεί στο μεγαλύτερο μέρος της από πόρους του Δήμου.
Όσο και να προσπαθούν να βάλλουν στο πρόσωπο του Δημάρχου, δεν θα το καταφέρουν. Ξέρετε γιατί; Διότι καθαρός ουρανός τις βροντές δεν τις φοβάται.
Η Δημοτική Αρχή με ταπεινότητα που συνιστά και την πραγματική δύναμη, προσπαθεί να αποτρέψει επικίνδυνες προς την κοινωνική συνοχή πρακτικές που εξασκούνται.
Αυτό, άλλωστε, είναι μέγιστο καθήκον της Δημοτικής Αρχής που το αποδέχεται με τιμή. Την αρμονία και τη γαλήνη της κοινωνίας δεν θα επιτρέψουμε να διαταράξει ουδείς. Μέσα από διάλογο όλα τα θέματα της κοινωνίας θα λυθούν. Πολιτισμένα, όπως, πάντα.
Γραφείο Τύπου Δημάρχου Παπάγου-Χολαργού, Ηλία Αποστολόπουλου